Harlemförälskelse

Fick ett nyhetsbrev från Backpacking där det stod att de hade en skrivtävling. Gick in och kollade. Visade sig att om man publicerade en reseberättelse innan 31 augusti kunde man vinna skrivtävlingen. Att vinna någon tävling känns avlägset, men mailet triggade min skrivarlust och jag skrev en liten berättelse om mitt kära Harlem:

När man är på resande fot finns det få saker som slår upplevelsen av att promenera gatan fram och bara insupa platsen man besöker. Många är det nog som kommer till New York och förälskar sig i Times Squares enorma reklamskyltar, de ångande gatubrunnarna, Fifth Avenues butiker där man kan spendera en månadslön på ett ögonblick, stånden som luktar brända pretzels och de trendiga barerna och restaurangerna i Greenwich Village. Det är helt klart befogat, allt detta är del av magin som är New York City. Men det finns så mycket mer.

Vill du uppleva mer magi kan du ta någon av tunnelbanelinjerna som åker uptown. Att kliva av på 125th Street, Harlems pulserande hjärta, kan bli början på en helt ny förälskelse. Följ med på en promenad genom ett av mina favoritområden.

Trappan från tunnelbanan leder upp i det bländande solljuset. Doften av friterad kyckling letar sig in i dina näsborrar. Den äldre damen som ser ut att ha vuxit fast på sin lilla pall på gatuhörnet sneglar på dig samtidigt som hon ropar ut priser på hårklippningar och manikyrer för en närliggande salong. Släntra förbi the Apollo theater och fantisera om de storheter som uppträtt därinne genom åren innan du öppnar dörren in till kvarterets Starbucks där kaffedoften förför dig medan du tjuvlyssnar på det stora sällskapet som sitter och trängs vid det största bordet. Följ den passionerade diskussionen om civilrättsrörelsen, Obama och hur Harlem var förr i världen.

Ta med din kaffe ut i solljuset. Slå dig ner på någon av bänkarna på det närliggande torget och ta in ljuden, dofterna och mönstret i vardagslivet som sjuder omkring dig. Notera att det i varje kvarter tycks finnas en butik som säljer peruker i allsköns färger och frisyrer. Titta på de varierande varorna i alla stånden som står längs trottoarkanten, börja prata med försäljaren och inse att hon själv tillverkar örhängena hon säljer. Låt killen från ståndet bredvid, som sprider en doft av rökelse i området, delta i samtalet och njut av vilken mångfald som kan innefattas och frodas på så liten yta.

När de önskat dig en fortsatt fin dag för promenaden dig vidare tills slutet på kvarterat där du slår in på avenyn i nordlig riktning. De vackra byggnaderna huserar allt från flådiga restauranger till lågpriskedjor och gym. När du når allt längre norr ut byts butikerna ut mot hörndelis där du kan beställa en smarrig bagel och blaskigt amerikanskt kaffe för noll och ingenting medan du utbyter några ord med ägaren. Kliv ut från delin och hoppa snabbt ur vägen för killen som susar förbi på en skateboard innan han når fram till sitt kompisgäng som alla hänger på trappan vid ingången till ett hyreshus. Le åt att det ser ut precis som i filmerna. Höj blicken och få syn på de karaktäristiska brandstegarna som slingrar sig upp längs husväggarna.

Styr återigen stegen i nordlig riktning, där barbershops ligger vägg i vägg med hårsalonger för kvinnor. Utanför dem står kunder från båda etablissemangen och socialiserar. På andra sidan gatan ser du ett gäng barn leka i den kraftiga vattenstrålen från brandposten. Se dig omkring och undra om ingen ska stoppa dem. Ryck på axlarna och le åt dem istället. Köp ”street meat” med ris och grönsaker av killen i kärran på hörnet. Kika in på den klassiska donut-kedjan och medan du beger dig i västlig riktning med den smileyprydda påsen med din mat i din hand filosofera över varför det inte är en enda polis där. Humma den gamla klassikern av the Village People när din vandring för dig förbi den lokala YMCA-anläggningen. Korsa gatan och titta in på pannkaksrestaurangen på hörnet. Skratta högt för dig själv när du ser att tre av familjebåsen är ockuperade av poliser i full mundering. Behåll leendet när du spatserar igenom ansamlingen högljudda tonåringar från det närliggande gymnasiet som du möter innan du når parken där du kan söka dig ner i tunnelbanans djup. Lämna Harlem med känslan av att du hittat ett hemligt smultronställe på Manhattan som många andra tycks missa. Le och sjunk tillbaka i sätet medan killen i hörnet börjar beatboxa när hans kompis börjar breaka på det krängande tåget.

Annonser
Det här inlägget postades i Random. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Harlemförälskelse

  1. Daniela Torres skriver:

    Fantastisk bra skrivet kära vän! Minns själv allt det där du beskriver och det känns helt fantastiskt att du lyckades ta mig tillbaka till alla de dofter, minnen och intryck som bara den staden och det stället kan ge!

  2. Ping: Fotobok | Enjoying the big apple

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s