Tricken i China town

Så Lilly hade förlagt sina solglasögon. Hon har en dyr smak och älskade sina Raybans så hon ville åka ner till China town för att finna ett par värdiga ersättare. När vi går gatan fram och hon ignorerar alla stånd och små butiker som säljer fakemärkessolglasögon blir jag smått förvirrad. Wait for it, säger hon, jag får snart ett erbjudande. 200 meter senare går vi förbi tre killar som står lutade mot en vägg. En av dem viskar till Lilly och frågar om hon vill köpa solglasögon. Ja, svarar hon. Vilken sort? Raybans pilotbrillor. 40 dollar. Aldrig. Hur mycket vill du ge? 20. Vänta ett ögonblick! Så släntrar han iväg medan vi står kvar på trottoaren.

Han kommer tillbaka fem minuter senare, lägger ett solglasögonfodral på en telefonkiosk, går därifrån och nickar diskret till Lilly. Hon går fram till telefonkiosken, tar ut glasögonen ur fodralet och det är ett par äkta Raybans made in Italy. Hon nickar åt honom, ler och de går mot varann. Skakar hand där en 20 dollarsedel byter ägare och vi går vidare.

När vi fortsätter promenera ser jag ett mönster, finns ett par män lutade mot en vägg i varje kvarter som diskret frågar vad man vill ha om man tittar på dem. Och personerna som handlar med dem är i majoritet New Yorkers medan turisterna ser stressade ut och flyr dessa män för att gå in i någon av fakebutikerna och köpa en replica av samma par glasögon för samma pris.

Vet inte om det säger mer om stöldgodsmarknaden, den sviktande arbetsmarknaden där allt fler förlorar sina jobb eller det faktum att det för många i den här staden är viktigt att hålla fasaden uppe och visa på en viss klass. Att se män i kostym och kvinnor i Calvin Klein-klänningar gå på gatan i China town och köpa märkesvaror på samma sätt som om det vore crack är något av en upplevelse.

20120807-082015.jpg

Annonser
Det här inlägget postades i Reflektioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s