Överlevnad

En pojke i 13-14 års åldern klev på tunnelbanan med sin gamla väluppfostrade labrador. Han bad om ursäkt för att han störde oss på vår söndagskväll som alla andra som inleder sina böner. Han undrade om någon hade lite växel så att han och hans hund kunde få äta något idag. De var hemlösa och han mindes inte sist de åt. Resenärerna tittade på hans magra uppenbarelse, de tunna, slitna fläckiga kläderna som var alldeles för tunna för säsongen och tatueringarna som stack fram på händer och hals.

De flesta, som jag, plockade fram skramlet av mynt i fickan och gav honom. Jag klev av på nästa hållplats och tänkte inte mer på honom medan jag gick uppför trapporna för att byta tåg. Rundade en pelare och där satt han på huk och sa ”I can’t do this, I can’t do this!” och dunkade huvudet i kaklet. Den gråhåriga labradoren buffade mjukt på honom med nosen och han fortsatte ”I’m sorry, I’m so sorry, hon, I won’t leave you, it’s just so hard”.

Han hörde ljudet av min sko som skrapade mot marken och vände sig hastigt om. Han drog snabbt tröjärmen över ansiktet och svalde frenetiskt, men spottade ur sig ”what do you want?!”. Jag sa att det såg ut som att han haft en tuff kväll. Den kaxiga masken krackelerade på en gång och hans ögon fylldes med tårar. Vi gick och köpte en stor flaska vatten och ett par påsar tilltugg i den lilla kiosken för de få dollar jag hade. Medan han delade vattenflaskan med hunden som han döpt till Lady efter Disney-filmen, berättade han att han bara var en i mängden av alla de hemlösa barnen som ingen ville ha. Han pratade om sin senaste fosterpappa som hade gjort saker mot honom ”som man gör läskiga filmer om”. Efter det lovade han att aldrig mer sätta sig i beroendeställning till en vuxen människa igen. Han fyller 13 den 9 mars.

20130113-221317.jpg

Annonser
Det här inlägget postades i Kontraster, Tunnelbanan. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Överlevnad

 1. karinsundin skriver:

  Oj, vilken gripande historia ur det verkliga livet! Jag tror att det betydde jättemycket för pojken att du tog dig tid att prata med honom, ge honom lite mat och visa att du brydde dig om honom och hunden. Han blev ”sedd” för en stund… Det du skrev, fick mig att tänka på en bok som heter ”An Invisible Thread”: The True Story of an 11-Year-Old Panhandler, a Busy Sales Executive, and an Unlikely Meeting with Destiny, skriven av Laura Schroff. Det är en sann histora där man får se hur vänlighet och omtanke kan förändra en liten pojkes liv. Läs den när du har tid!! Karin

 2. Finns det inget motsvarande socialen i USA? Som tar hand om barn upp till 18 års ålder? Det kanske är svårare att adopteras bort men ett barnhem där man kan få mat och tak över huvudet?? USA ska ju föreställa ”land of freedom and dreams”… Stackars pojke och hund.

  • sarahjohansson skriver:

   Det är socialen som placerar barnen i fosterhem, vilket var vad han flydde ifrån. Det finns ett stort problem här i landet med övergrepp och misshandel i fosterhemmen. Vad det beror på vet jag inte, men jag skulle gissa brist på utredning av hur lämplig en familj är som fosterhem, samt brist på uppföljning. Min professor jobbade under många års tid för domstolen här med att ge expertutlåtande angående barns symtom på misshandel och övergrepp eftersom det ju sällan finns ”riktiga” bevis. Hon berättade att hon hade en separat hög med fall på sitt skrivbord som aldrig minskade, med fall av övergrepp och misshandel i fosterhem.

 3. Trillingnöten skriver:

  Tack för att du tog dig tid att prata med honom. Vilken fruktansvärd historia den lilla pojken har…jag får tårar i ögonen när jag tänker på honom!

  • sarahjohansson skriver:

   Jag ville bara gråta när jag satt och pratade med honom. Men på nåt sätt har jag inte rätt att gråta över det framför honom, för när vårt samtal är slut kan jag gå hem till mitt rum och äta ett mål mat. Den lyxen har inte han.

 4. Linda skriver:

  Usch det här inlägget gav mig en stor klump i magen, så hemskt att det finns barn som lever så. Tack för att du är en fin medmänniska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s