Att söka masterutbildning i USA

Har fått frågan ett helt gäng gånger av läsare och brukar svara i enskilda mail. Men eftersom samma fråga trillar in bestämde jag mig för att faktiskt skriva ett inlägg om det. Kommer svara baserat på mina erfarenheter och utifrån master i social work, men kanske finns pärlor även om du är intresserad av andra ämnen. Risk för långt inlägg.

Steg 1 är att hitta rätt skola. För att göra detta måste du lista ut vilka kriterier som är viktiga för dig. Här är några exempel:

– Läge – jag valde att bara titta på skolor på Manhattan. Nu när jag känner till staden bättre inser jag att det var en rätt korkad inskränkning.

– Budget – väldigt viktigt. CSN täcker undervisningsavgift upp till en viss summa, kostar det mer än så får du gräva i egen ficka. Fordham är en dyr privatskola, men har inte sådana astronomiska avgifter som till exempel NYU och Columbia. Hunter är snäppet billigare, men vansinnig konkurrens om platserna pga det. Lehman som jag tror är billigast har också ett vansinnigt dåligt rykte och arbetsgivare förväntar sig att deras studenter inte kan det de borde när de exas ut. Vill du ha ett jobb efteråt kanske detta inte är ett bra val. Yeshiva har ett mixat rykte, men bättre än Lehman.

– Rykte – var inte rädd för att kontakta folk här och fråga. LinkedIn används i stor utsträckning här så man kan maila och fråga erfarna socialarbetare om deras syn på olika skolor. Planerar du att stanna här och jobba kan detta ha mer betydelse.

– Inriktningar – på Fordham finns tex research, leadership and management, eller clinical social work som jag läste, medan Hunter har helt andra inriktningar.

– Godkänd – är skolan godkänd av ackrediteringsorganet CSWE (council for social work education). Återigen, vill du stanna är detta viktigt. Har dock ingen aning om hur Högskoleverket ställer sig till detta om du kommer hem och vill ha din utbildning värderad.

Efter att du kommit fram till dina kriterier så är det bara att börja googla. De råder att man söker till 2-3 olika skolor då konkurrensen är hård (kom ihåg, utbildning är inte avsett för alla här, det är en lyxvara).

Har du råd och möjlighet kan du alltid åka till stan för att gå på en information session när de berättar om skolan och tar en på rundtur. Brukar finnas sådana schemalagda strax innan ansökningsdeadlines. Kommer du utomlands ifrån kan du annars maila skolan så organiserar de nog nåt för dig.

Next Step:
Okej, du vet vilka skolor du vill söka. Dags att börja göra riktiga efterforskningar. Alla universitet har olika krav – ansökningsuppsatser, rekommendationsbrev från tidigare professorer eller möjligtvis arbetsgivare, allrahelst från moder Teresa, brev från CSN att man är behörig till studiemedel, TOEFL test över ett visst score, översättning av din examen från din bachelor samt av dina gymnasiebetyg, utvärdering av din bachelor (detta görs av olika organisationer och de olika skolorna rekommenderar olika utvärderingstjänster. Då de är rätt dyra rekommenderar jag att välja den tjänst som din förstahandsskola rekommenderar.) och så vidare i all oändlighet.

Jag skapade två checklistor. Den ena med deadlines – när alla olika grejer ska in till de olika skolorna. Obs, vissa skolor har två ansökningsomgångar en Early admission och en för regular admission. Båda är för antagning till höstterminen det året och det råder debatt om vilken omgång det är bäst att söka till. Den andra listan innehöll alla dokument och uppsatser jag var tvungen att ackumulera.

Vissa skolor tillåter att du söker elektroniskt, men många kräver fortfarande ansökan via snailmail. När du skickat in allting är det bara att hålla andan, men samtidigt börja preppa allt som blir aktuellt OM du kommer in: CSN ansökan med dokument så att de kan godkänna utbildningen, få ordning på alla papper som behövs för visumansökan, börja fundera över vad du ska göra med din bostad, kolla upp längden på alla dina abonnemang och vad de har för uppsägningstid etc.

Sedan beror det på skolan. Fordham antar dig och meddelar postledes vilket tar hundra år. Hunter håller Skype-gruppintervjuer med utlandssökande. De andra skolorna vet jag inte. Ofta finns det något dokument på skolans hemsida där det står när de beräknar att ge besked. Är du otålig kan du alltid slänga iväg ett mail till Dean of admissions på skolan där du väldigt respektfullt uttrycker din förståelse för hur stressigt de har det i ansökningstider, men då du är SÅ motiverad att få gå på deras skola vill du vara säker på att ha besked i tid för att ansöka om visum och CSN om du skulle vara så lyckligt lottad att du kommit in. Det gjorde jag och det funkade.

Långt och rörigt inlägg, men förhoppningsvis finns det nåt användbart häri. Har ni fler frågor får ni jättegärna höra av er. Det krävs en del jobb för att komma iväg, men är helt klart värt det. Se till att börja i god tid!

20130627-221204.jpg
Glad MSW

Annonser
Det här inlägget postades i Ansökningsprocess, Chasing dreams. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att söka masterutbildning i USA

  1. Marinus skriver:

    OJ vilken pappersexercis. Din prestation med examen etc blir om möjligt än mer imponerande. 🙂

  2. Inom naturvetenskap finns det oftast graduate research assistantships (RA) och teaching assistantships (TA) man kan få, då jobbar man mellan 20-30 timmar i vecka och skolan eller din handledare betalar tuition för dig plus att du får lön för att betala uppehälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s