Bortskämda socialister

Min kollega ska gå på mamma-ledighet nästa fredag. Jag har skuggat henne sedan jag började för tre veckor sedan så vi har hunnit lära känna varann en del under alla oräkneliga tunnelbaneturer. Vi pratade om hennes graviditet och att skaffa barn. Jag frågade hur länge hon ska vara hemma. Hon sa att hon ännu inte bestämt sig. Hon har sparat två veckors semester så att hon kan gå innan beräknat datum då hennes graviditet inte varit helt problemfri och läkarna rekommenderade att hon skulle stanna hemma redan från förra veckan. När hon och sambon räknade på det insåg de att de inte har råd, så hon jobbar denna och nästa vecka med.

Som många andra undrade hon hur det funkar med föräldraledighet i Sverige. Jag berättade om våra 480 dagar, där 60 dagar är reserverade för pappan och man får en jämställdhetsbonus på 10.000 om man delar dagarna lika. Blicken jag fick såg ut som om den var full av lidande. Hennes dröm var att få stanna hemma i ett år med sin son. I kontraktet hon har inkluderas 6 veckors föräldraledighet med 30% av hennes vanliga lön. Väljer hon att stanna hemma längre blir hon av med sitt jobb. Hon älskar sitt jobb och blev tjock i rösten när hon förklarade att hon och sambon räknat på det och kommit fram till att om han jobbar 60-timmars veckor kan de ha råd att låta henne stanna hemma sex månader. Hans kontrakt inkluderar fem pappa-dagar.

Att bo här ger regelbundna påminnelser om hur fint vi har det i Sverige. När jag hör hur politik och förordningar hemma inspireras av det amerikanska systemet blir jag ledsen. Även om de flesta här häver ur sig nån gliring om svensk socialism när jag berättar om vårt system så följs den ofta av kommentaren ”vilken dröm!” alternativt ”varför flyttade du hit, du hade allt som vi kämpar hela vårt liv för att uppnå?”.

20130716-215940.jpg

Annonser
Det här inlägget postades i Kontraster, Reflektioner. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Bortskämda socialister

  1. mamsen på jobbet skriver:

    Jaa… gräset verkar alltid grönare på andra sidan…

  2. A. skriver:

    Tack för ett så klokt inlägg. Räds också av de politiska vindar som blåser här, det är som om ”vi” måste förlora det bra för att förstå vilken enorm tur ”vi” ändå har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s